volejte nám 00420602282999

zavřít (x)

Černé čaje

Darjeeling

Černé čaje Darjeeling

Darjeeling představuje ve výrobě čaje jeden z nejznámějších regionů na světě. Čaje Darjeeling z himalájských strání vynikají tou nejvyšší kvalitou i nevšední a elegantní chutí, která zůstává při všech sklizních stejně působivá.

Na konci roku 2011 udělila EU Darjeelingu označení „chráněné označení původu“ (PGI). Čaje z oblasti Darjeeling vyrobené v souladu s předpisy jsou tedy na obalu označeny buď slovy „chráněné označení původu“ (PGI) nebo logem EU. Tato známka má velice specifický vzhled daný barvami, tvarem apod. V prodejnách, které čaj prodávají jako sypaný na gramáž, můžete vidět tímto textem nebo logem opatřené jejich vlastní nádoby na čaj.

Darjeeling z první sklizně

Po období zimního klidu se v březnu začnou na horách sklízet první křehké výhonky. Nejvýraznější a nejjemnější čaje jsou dále dopravovány letecky, a proto jsou ve specializovaných obchodech k dostání již na začátku dubna. Čaje dopravované lodí dorazí jen o pár týdnů později. Tyto čaje z jarního sběru v březnu a dubnu charakterizuje jasná svěží, květinová chuť, která je lehká, zároveň ale doprovázena silným pocitem intenzivní vůně, a jemné lístečky se zelenými konečky.

Assam

Čaj pochází ze stejnojmenné oblasti v severovýchodní Indii, která se nachází po obou březích řeky Brahmaputry a je největší souvislou oblastí pěstování čaje na světě, v níž se silný, aromatický a hořký čaj rodí přibližně v 2000 zahrad. Nejlepší čaje z této oblasti si znalce získávají svou charakteristickou sladovou chutí. Čaje Assam se vyznačují zlatými konečky a (v závislosti na síle čaje) více či méně krémovou chutí. Tento čaj se často používá do silných směsí např. s English Breakfast. Zvláště důležité a ceněné jsou čaje z druhé sklizně, které si uchovávají všechny typické vlastnosti dobrého assámského čaje. Dobré „trvanlivé“ čaje Assam z první sklizně bývají vzácné, jelikož svou chuť poměrně rychle ztrácí.

Cejlonský čaj

Šest oblastí, kde se na Šrí Lance (v čajových kruzích stále nazývané Cejlon) pěstuje čaj, je seskupeno okolo Adamovy hory. Nejlepší čaje pocházejí z vysoko položených oblastí Uva, Dimbula a Nuwara Eliya, kde rostou v nadmořské výšce více než 1200 m. n. m. Tyto čaje jsou obzvláště ceněné pro svůj pomalý růst, díky němuž získávají výjimečně jemnou a intenzivní chuť.

Dimbula je oblast na západě území, jejíž čaje se vyznačují jemnou ovocnou chutí. Nejlepší čaje se v této oblasti sklízejí od ledna do března. I oblast Uva se nachází ve vysoké nadmořské výšce a plodí čaje o silné, plné chuti. Nejlepší sklizeň je zde od července do září. Náhorní plošina Nuwara Eliya je považována za kolébku toho nejlepšího a nejvybranějšího cejlonského čaje. Nachází se mezi Dimbulou a Uvou a její čaje neztrácejí na kvalitě při žádné sklizni po celý rok.

Čínský černý čaj

Ohromné čínské území, kde jsou od sebe čajové plantáže odděleny velkými vzdálenostmi, dává vzniknout rozmanité škále černých čajů o zcela různých chutích – slabých a jemných, lehce ovocných a aromatických, silných i zemitých, často se znatelnými kouřovými tóny.

Počet produktů: 17

Zobrazení 1-17 z 17 položek

Aktivní filtry