volejte nám 00420602282999

zavřít (x)

Zelené čaje

Čína

Kvalitnější část celosvětové produkce zeleného čaje pochází z Číny, původní „vlasti“ čaje. Zelené čaje na rozdíl od černých neprocházejí fermentací. Barva lístků může být od bledě zelené přes leskle stříbřitou až po smaragdovou, nálev je slabý. V závislosti na typu čaje a přípravě se může chuť jevit lehce trpká až příjemně nasládlá a aromatická.

Obecně se zelené čaje nezalévají vroucí vodou, ale zchladlou na požadovanou teplotu. Doporučení ohledně přípravy zeleného čaje jsou stejně rozmanitá jako čajové lístky, plantáže a zpracování. V závislosti na typu čaje a osobních preferencích se doporučená teplota vody pohybuje mezi 70 a 90 °C a doba louhování mezi jednou a třemi minutami. Zlaté pravidlo zní, že čím lepší čaj, tím nižší by měla být teplota vody a tím delší louhování. V každém případě by se však měly zelené čaje zalévat několikrát. Milovníci čaje mnohdy oceňují zejména druhý a třetí nálev. Ale i to je pouze věcí osobního vkusu a rady týkající se tohoto tématu by vydaly na celé stohy příruček.

Korea

Nabídku čaje jsme rozšířili i o dvě speciality zeleného čaje z Jižní Koreje. Doporučují se jako alternativa japonských zelených čajů nebo jako zpestření pro všechny milovníky zeleného čaje. Malý ostrov Jeju na jižním pobřeží korejské pevniny je přírodní památka chráněná UNESCO, jejíž subtropické klima s ročními srážkami překračujícími 1800 mm a půda vyživovaná vulkanickými složkami představují dokonalé podmínky pro pěstování vynikajícího čaje v biokvalitě. Většina čajů v této oblasti je zpracovávána tradiční korejskou metodou pražení, díky níž je zachována původní struktura čajových lístků. Výjimkou je Jeoncha, která je zpracovávána podle japonské metody párou a stlačováním lístků stejně jako Sencha.

Japonsko

Téměř všechny japonské čaje jsou zelené a nefermentované. Nejznámější druh je Sencha, který se v Japonsku pije denně a vyrábí se v mnoha podobách. Jelikož je japonská půda bohatá na jód, jsou čaje z Japonska charakteristické svou slabounce chaluhovou chutí.

Obavy, že by japonské čaje mohly být v důsledku havárie jaderné elektrárny Fukušima kontaminovány, se naštěstí ukázaly jako liché. I přesto ale všechny čaje japonské provenience procházejí přísnými kontrolami. Po důkladných kontrolách na plantážích a při exportu z Japonska je zboží opět na přítomnost radioaktivních prvků otestováno při vstupu na území EU.

Počet produktů: 22

Zobrazení 1-22 z 22 položek

Aktivní filtry