volejte nám 00420602282999

zavřít (x)
Cibetková káva Kopi Luwak - Arabica Takengon-Aceh
search
  • Cibetková káva Kopi Luwak - Arabica Takengon-Aceh
  • Cibetková káva Kopi Luwak - Arabica Takengon-Aceh
  • Cibetková káva Kopi Luwak - Arabica Takengon-Aceh

Cibetková káva Kopi Luwak Takengon Aceh - čerstvě pražená káva

36,18 €
Vč. DPH 1

Objevte opravdovou specialitu, výraznou cibetkovou arabiku z Indonésie.

Baleno v dárkové krabičce.

Více informací o kávě v popisku níže.

mletí
hmotnost
Konzervace dusíkem
Počet
Skladem na prodejně

Pro všechny milovníky zážitků. Cibetková káva je něco pro vás!

Název se skládá z indonéského Kopi (káva) a Luwak (cibetka). 100% cibetkovou arabiku zajišťujeme přímo od námi osobně prověřených sběračů z Indonésie. Zárukou je maximální požitek z této čerstvé speciality od volně žijících cibetek. Kávu dovážíme z indonéských plantáží Sidikalang, Sumbawa, Lampung, Jember, Sulawesi a Kintamani.

Díky cibetkám je tato káva jednou z nejvzácnějších káv světa. Proto ji pro vás pečlivě a s láskou pražíme. Vychutnejte si hořkou cibetkovou arabiku s kyselinkou podobnou šťovíku spojenou s hořkostí grepu a kakaa z oblasti západní Sumatry, konkrétně z regentství Aceh a v něm ležícího města Takengon. Zážitek z exkluzivní, výrazné a lahodné chuti je nezapomenutelný.

A jak taková cibetková káva vzniká?

Noční tvor zvaný Ovíječ skvrnitý (Paradoxurus hermaphroditus) neboli cibetka je kunovitá šelma, podobná kočce, vážící v dospělosti zhruba 4 kg. Živí se převážně hmyzem, hlodavci, drobnými ptáky a nepohrdne tropickými plody. Ve dne ji lze spatřit velmi zřídka, proto je její výskyt na jednotlivých plantážích těžké pozorovat.

Cibetky v noci kávová zrna pozřou a káva pak projde procesem fermentace v jejich trávícím traktu. Sběrači musí pátrat v lesích po cibetkovém trusu, který proberou, naleznou v něm plody kávovníku a odstraní obal peckovice z nepoškozených zrn.

Traduje se, že si cibetky vybírají pouze ta nejlepší zrna, a proto je cibetková káva takovým skvostem. Avšak pravým důvodem její jedinečnosti je fermentace v žaludku cibetek, při které zrna ztratí původní hořkost a po vyloupání ze slupky získají zvláštní jemnou chuť a atraktivní aroma.

V současnosti nalezneme kávovníkové plantáže s cibetkami na ostrově Bali, Sulawesi, Sumatra (Lampung) i na západní Jávě.

Není cibetka jako cibetka

Cibetková káva, nabízená na trhu, je získávána různými způsoby, což se podepisuje nejen na její kvalitě, ale i ceně. Nejetičtějším a zároveň nejdražším je výše popisovaný a námi podporovaný způsob sbírání kávových zrn z trusu cibetek, které žijí zcela přirozeně ve volné přírodě.

Další způsob získávání kávových zrn z trusu je od cibetek uvězněných v klecích. Cibetky jsou drženy v zajetí za nehumánních podmínek, a proto káva, která prochází fermentací uvnitř trávícího systému těchto vystresovaných a často podvyživených zvířat, nedosahuje zdaleka požadované kvality.

Pro vysoký zájem o tuto specialitu se rozmohla taktéž umělá fermentace kávových zrn. Zrna se nakládají do směsi podobné stravě cibetek a poté jsou nabízena jako cibetková káva. Ale ani toto, jistě dobře míněné, zpracování nemůže zajistit kvalitu, jakou získává káva díky enzymům v trávícím ústrojí volně žijících šelem.

U nás zakoupíte pouze pravou cibetkovou kávu, kterou zajišťujeme osobně u indonéských sběračů. Trus cibetek je sbírán ve volné přírodě, kde zvířata netrpí, ale žijí přirozeným životem ve své krajině.

Trocha historie

Cibetková káva byla údajně uvedena na trh koncem 19. století rodinou Widjaja pocházející z města Jakarta na sopečném ostrově Jáva. V těchto dobách se první cibetková káva prodávala za nemalé částky holandským úředníkům, jelikož byla Indonésie kolonií Nizozemců až do 2. sv. války. Úředníci cenili tuto speciální kávu pro její mimořádné vlastnosti, jako je chuť a vůně.

A jak vůbec někoho napadlo pít kávu, kterou sesbíral v cibetkovém trusu? „To už patří k indonéské kultuře", vysvětluje Shenny Widjaja. „Tady nepřijde nazmar vůbec nic" dodává.

ESHOP_KL_4598
11 ks

Parametry

Kontinent
Austrálie a Indonésie
Země původu
Indonésie
Region
Aceh
Takengon
Druh kávy
100% arabika
Nadmořská výška
1 000 - 1 700 m n. m.
Farma
více malých farem
Způsob zpracování
promytá (washed)
Úprava kávy
cibetková káva (Kopi Luwak)
Chuť detailní
hořká - pronikavá
Aroma
čokoládové
Doporučená příprava
AeroPress
espresso
Stupeň pražení
střední
Datum pražení
21.05.2022

Mohlo by vás také zajímat

chat Komentáře (0)